Convert the Value Binary into Octal

So, Hey guys Today we going to discuss “How to convert the value binary into octal”.

As in my previous blog, I already told you how to convert binary numbers into octal numbers. So even In today’s blog, we’ll discuss again with a new method. According to me, this is not a new method because what I have in this method is that firstly you have to learn the table, then you are able to find out the octal number.

This method is for those guys who want to take a shortcut to solve it or for those students who just want to study for the last moment of the exam.

Note: If you really want to learn this topic in detail then check our this blog “How to convert binary to octal number”

So, let’s get started

Binary to Octal Table

BinaryOctal
0000
0011
0102
0113
1004
1015
1106
1117

With the help of this table, we can easily find out what is an octal number. So let’s start the example

Example 1: Convert the binary number (101001)2 into octal?

SOL: we have to make the three pair in given binary number. Like this

our work is done, we have to go and look in the table and write the answer.

According to the table 101 = 5, and 001 = 1

SO, Our Answer is 51

Hence, the octal number is (51)8

Example 2: Convert the binary number (001100)2 into octal?

SOL: We have to make the three pair in given binary number. Like this

our work is done, we have to go and look in the table and write the answer.

According to the table 011 = 3 and 100 = 4

So, Our answer is 34

Hence, the octal number is (34)8

Example 3: Convert the binary number (110001011)8 into octal?

SOL: We have to make the three pairs in the given binary number. like this

our work is done, we have to go and look in the table and write the answer.

According to the table 110 = 6 , 001 = 1 and 011 = 3

So, our answer is 613

Hence the octal number is (613)8

Example 4: Convert the binary number 01011 into octal?

SOL: We have to make the three pairs in the given binary number. But In this question, We are not able to make three pairs of binary numbers because in this question the No. binary number is 5.

So, we have to simply assume the number to make the three pairs of binary numbers. The assuming number is “0”

The zero which is written in red color means that we assumed it.

Finally, our work is done, we have to go and look in the table and write the answer

According to the table 001 = 1 and 011 = 3

So, our answer is 13

Hence, the octal number is (13)8

Example 5: Convert the binary number (1101011)2 into octal?

SOL: In this question. the No. of binary number is 7. So make a pair of three, we have to assume “0”

The zero which is written in red color means that we assumed it.

Finally, our work is done, we have to go and look in the table and write the answer

According to the table 001 = 1 , 101 = 5 , 011 = 3

So, our answer is 153

Hence, the octal number is (153)8

Example 6: Convert the binary number (101.100)2 into octal?

SOL: We have to make the three pair in given binary number. like this

our work is done, we have to go and look in the table and write the answer.

According to the table 101 = 5 and 100 = 4

So, our answer is 5.4

Hence, the octal number is (5.4)8

Example 7: Convert the binary number (10.01)2 into octal?

SOL: In this question, we have to assume “0” to make the three pairs of binary number. like this

The zero which is written in red color means that we assumed it.

Finally, our work is done, we have to go and look in the table and write the answer

According to the table 010 = 2 and after point 010 = 2

So, our answer is 2.2

Hence, the octal number is (2.2)8

Example 8: Convert the binary number (0.1)2 into octal?

SOL: In this question, we have to assume “0” to make the three pairs of binary number. like this

The zero which is written in red color means that we assumed it.

Finally, our work is done, we have to go and look in the table and write the answer

According to the table 000 = 0 and after point 100 = 4

So, our answer is 0.4

Hence, the octal number is (0.4)8

Conclusion:

So Finally, I have told you the easy method to solve the binary number into octal form. I hope you liked this method.

So, that’s for today’s blog guys. We will meet again with the new topic, till then you read our old blog and tell me that if I have made any mistake in my content so please tell me in the comment section so that I will fix it as soon as possible. And, also give us your feedback about this website.

Thanks for reading our blog, I hope you liked our today’s blog 😊. Keep learning with computerstudypoint.com

Also, Read these Related Articles

Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published.

Difference Between Bit and Byte? What is DataBase And Its Uses Types of Computer System Evolution of Computer What is Computer System ?